top
river
Kaizen

Kaizen is een filosofie van verbetering die voortdurende, stapsgewijze veranderingen op alle gebieden aanmoedigt. Dit kunnen zowel grote als kleine veranderingen zijn, die de hele organisatie verbeteren. Flowit kan bij uw organisatie een Kaizen traject faciliteren waarin een specifieke doelstelling centraal zal staan. Er wordt een projectteam samengesteld uit medewerkers van Flowit en uw organisatie. We analyseren samen processen, onderzoeken verbetermogelijkheden en werken stapsgewijs naar langetermijnoplossingen. Uw medewerkers worden betrokken en gestimuleerd tot functioneler werken, wat er toe leid dat processen minder tijd, geld en energie kosten.

wave

Bij Kaizen is iedereen betrokken, op alle niveaus. Het wordt niet overgelaten aan een specialisme of geïsoleerde functie. Hoewel het kader voor Kaizen meestal op individueel of groepsniveau is gestructureerd, beoefent iedereen Kaizen, van de directeur tot de medewerkers.

Het doel van Kaizen is het uitbannen van verspilling in de waardestroom. Wanneer u de waardestroom in kleine toenames onderzoekt, ziet u verspilling die u anders misschien niet zou hebben gezien. Met de verschillende Lean principes in het achterhoofd ziet u deze verspilling plotseling terug in uw eigen bedrijfsproces. Een geslaagd Kaizentraject resulteert in kortere doorlooptijd, verbeterde kwaliteit, verbeterde veiligheid en kosten verlaging.

De filosofie van Kaizen richt zich op processen die invloed hebben op de resultaten: Oorzaak en gevolg, en bekijkt de organisatie op twee manieren: Nieuwe standaarden instellen en bestaande standaarden behouden. Waar binnen de organisatie sprake kan zijn van stagnatie en achteruitgang betekend Kaizen dat er geen dag voorbij gaat zonder een vorm van verbetering. Hierdoor wordt dagelijks werk efficiënter en effectiever. Westerse filosofie kan worden samengevat in "niet repareren als het niet kapot is". Kaizen benadrukt juist dat zelfs als het niet kapot is, het toch kan worden verbeterd.

Kaizen richt zich op het verbeteren van:

  • Kwaliteit
  • Tijd
  • Lagere Kosten
  • Veiligheid
  • Milieu
  • 3M's (mens, machine, materiaal)
  • Samenwerken

Bent u geïnteresseerd in wat een Kaizentraject voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

diensten quickscan kaizen workshops
bottom